Financiële voordelen

Water besparen

Een familie van 3 personen bespaart bespaart 30 m3 tot 40 m3 per jaar via een composttoilet zonder water.  Dit betekent op 15 jaar ca. 600.000 liter.  De financiële besparing is ca. 2.200 €.

Het toilet staat in voor ca. 40 % van het waterverbruik.  

Besparing op onderhoud

Een septische put reinigen moet geregeld gebeuren.  Doe je dit op 15 jaar 5 maal, en bij een gemiddelde kost van 125 € per reinigingsbeurt, dan beloopt de totale kost 625 €

Ook bij eventuele verstopping van buizen heb je kosten.  Berekend op 200 € per 15 jaar.

Totale winsten op 15 jaar: 2.925 € .

Kost Elektriciteit over 15 jaar: 1.900 €.

Netto winst : € 1.025.

Op langere termijn wordt het water schaarser en een waardevol goed.  dus prijzen voor water zullen stijgen en de wettelijke vereisten zullen strenger worden.

Vermijd onderhoud septische put met een composttoilet zonder water

Extra voordelen bij het bouwen van een nieuw huis

Je kan heel wat dure infrastructuur vermijden door te kiezen voor een composttoilet zonder water:

  • Watertoevoer moet niet worden voorzien
  • Geen Septische put met overslag naar het rioolstelsel

Extra voordelen bij bestaande gebouwen

  • Indien toevoer van water nog niet voorzien is in bepaalde delen van het gebouw, of op de hogere verdieping, dan zijn heel at extra kosten nodig
  • Is de waterafvoer en de septische put conform de wettelijke vereisten ?  En volledig in orde ?  Indien niet, dan zijn hoge kosten nodig.

U woont in een beschermd natuurgebied ?

U kan geen septische tank installeren, u zal moeten zorgen voor en eigen waterzuivering.  Door een composttoilet te installeren zonder water, is 40 % van het normale watergebruik vermeden.  De overblijvende 60 % is gemakkelijker te zuiveren (bv door het gebruik van biologische wasmiddelen).

Met een toilet zonder water bespaar je 40 % water.  Het overblijvende water kan gemakkelijker worden gezuiverd, bv met een rietveld.